Voor ons is een PSU – voluit een Project Start-Up – een workshop in de aanvang van een project met de belangrijkste stakeholders met als doel het project inhoudelijk, menselijk en organisatorisch vorm te geven. De PSU is daarmee de grotere zus van de meer intern gerichte kick-off. In toenemende mate gaan opdrachtgevers en opdrachtnemers er na opdrachtverstrekking of gunning toe over om gezamenlijk een PSU te organiseren. Sommige overheids-opdrachtgevers stellen het organiseren van een PSU voor projecten met een bepaalde omvang en complexiteit zelfs verplicht. Maar ook private partijen gaan er steeds vaker toe over om voorafgaande aan het ontwerpen en realiseren van een belangrijk project samen vooraf ‘de klokken gelijk te zetten’. De belangrijkste reden voor de toenemende inzet van de PSU is dat we via diverse project-affaires geleerd hebben dat investeren in de voorkant van het project kostbare problemen in het projectverloop kan voorkomen. Daarmee is het organiseren van een PSU de laatste jaren uitgegroeid tot best practice projectmanagement.
Voor ons is een Project Start-Up – afgekort PSU – een workshop in de aanvang van een project met de belangrijkste stakeholders met als doel het project inhoudelijk, menselijk en organisatorisch vorm te geven. De PSU is daarmee de grotere zus van de meer intern gerichte kick-off. In toenemende mate organiseren opdrachtgevers en opdrachtnemers na opdrachtverstrekking of gunning gezamenlijk een project start-up. Sommige overheids-opdrachtgevers stellen het organiseren van een PSU voor projecten met een bepaalde omvang en complexiteit zelfs verplicht. Maar ook private partijen gaan er steeds vaker toe over om voorafgaande aan de uitvoering van een belangrijk project samen vooraf ‘de klokken gelijk te zetten’. De belangrijkste reden voor de toenemende inzet van de PSU is dat we via diverse project-affaires geleerd hebben dat investeren in de voorkant van het project kostbare problemen in het projectverloop kan voorkomen. Daarmee is het organiseren van een PSU de laatste jaren uitgegroeid tot best practice projectmanagement.
Er kunnen vele concrete aanleidingen zijn om een project start-up te organiseren, variërend van het ontwikkelen van een gezamenlijke projectvisie, stroomlijnen van de projectorganisatie, investeren in teamontwikkeling, etc. In de PSU ligt de focus doorgaans op twee zaken: 1) het gezamenlijk ontwikkelen van het projectplan of het aanleveren van de bouwstenen daarvoor en 2) het leveren van een impuls aan het tot stand komen van een op elkaar ingespeeld team. Door in het programma van de PSU inhoudelijke onderwerpen en teamontwikkeling op elkaar te betrekken leren de participanten elkaar ‘werkende weg’ beter kennen. De concrete opbrengst van de PSU is een gedragen projectplan op hoofdlijnen en teamleden die voor de onderscheiden projectaspecten initiële werkafspraken hebben gemaakt en zicht hebben gekregen op het grotere plaatje en hun bijdrage daaraan. Met deze werkwijze geven we invulling aan de leuze ‘planning is building commitment’.
Het organiseren van een project start-up is altijd maatwerk, waarbij de onafhankelijke facilitator of procesbegeleider een belangrijke rol speelt. Afhankelijk van de karakeristieken van het project, de behoeften en wensen van de stakeholders, de ‘maturity’ van de partners, de top-risico’s, etc. kan er voor gekozen worden een PSU min of meer uitgebreid in te steken. In tijd kan een project start-up variëren van een ochtend of middag voor een kleiner project tot en met twee dagen met tussenliggende avond voor een complex project. Op basis van een gezamenlijke intake met opdrachtgever en opdrachtnemer stellen we met elkaar vast waartoe de PSU moet leiden en welke onderwerpen daarvoor op de agenda moeten komen.
In aanvulling op de PSU leveren wij diverse diensten onder de noemer project ondersteuning of project coaching. Wij hebben in de loop van de jaren een uitgebreide track-record opgebouwd op tal van projectmomenten in de vorm van project kick-off’s, project start-up’s (PSU), project follow-up’s (PFU), projectevaluaties, etc. Daarnaast ondersteunen we risico-sessies, pre-mortem sessies en kunnen we nieuw leven brengen in een stroeve samenwerking via een interventie met onze korte training samenwerken.
Project ondersteuning in welke vorm dan ook is altijd maatwerk. Neemt u contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Mijn naam is Karel van Wijngaarden. Samen met Eva ben ik oprichter van CLTR. In de rol van trainer en consultant werk ik voor klanten in het publieke en private domein. De combinatie van mijn bedrijfseconomische en organisatiekundige achtergrond en mijn ervaring als begeleider van de menselijke dynamiek in teamprocessen geeft mij een eigen, unieke kijk op zaken.
Ik ben gefascineerd door projecten. Projecten hebben vele kenmerken die ik prettig vind. Ze zijn gericht op een resultaat, kennen risico’s en kansen, hebben een begin en een eind, en een eigen dynamiek en identiteit. Projecten doen een appèl op het beste wat mensen in huis hebben. Projecten managen is een vak. En in dit vak is leiderschap de sleutel tot projectsucces. Ik vind het een voorrecht om dienstbaar te zijn in de project-context en projectleiders op te leiden en projecten in diverse stadia van wording te begeleiden. Ik sta bekend als energiek, helder, betrokken en soms wat hoekig. Ik ben nooit uitgeleerd.
karel@cltr.nlIk ben Eva van Wijngaarden en samen met partner Karel de oprichter van CLTR. Mijn belangrijkste rollen zijn die van trainer op het gebied van projectmanagement, risicomanagement en consultant bij samenwerkingsvraagstukken. In deze rollen maak ik volop gebruik van mijn kennis vanuit de gedragswetenschappen en mijn scholing als filosoof.
De vraag waar ik anderen keer op keer mee help is ‘Hoe zorg je dat je impact hebt en je jouw invloed optimaal weet te aan te wenden’. Mensen kennen mij als resultaatgericht, praktisch, en met de nodige diepgang en humor.
eva@cltr.nlIk ben Gert Wesselink, trainingsprofessional met een achtergrond als gedragspsycholoog. Ik heb een brede ervaring in training, coaching en begeleiding van veranderingsprocessen. Verder ben ik ondernemer en producent van online trainingen. Als ondernemer in de ICT heb ik hands-on ervaring met lijnmanagement en leidinggeven aan projecten. Ik ben ondernemend, gedreven en besluitvaardig. Ik heb de ervaring dat mensen in organisaties wel degelijk hun gedrag kunnen veranderen. Inhoudelijke kennis en kunde is meestal niet de bottleneck. Die is of al in huis of kan snel worden opgeschakeld. Gedrag is vaak wat taaier en minder vanzelfsprekend om te veranderen. Ik zie het als mijn specifieke bijdrage om groepen en individuele medewerkers te coachen bij het aanleren en vertrouwd laten raken met ‘nieuw’ gedrag.