De Zwarte Zwaan

Als je het boek De Zwarte Zwaan (The Black Swan) van Nassim Taleb leest, verandert jouw manier van kijken naar de wereld voorgoed. Althans dat is mij overkomen: zo ben ik door het lezen van dit boek gestopt met motorrijden. Met pijn in mijn hart, maar toch. Rationeel heb ik de overtuiging een verstandig besluit te hebben genomen. Het besef dat vele kleine upsides voor mij uiteindelijk niet opwegen tegen die ene grote downside (een ernstig ongeluk), gaf de doorslag.

De Zwarte Zwaan

Dit boek gaat over chaos en onzekerheid. In deze context omschrijft Nassim Taleb een Zwarte Zwaan als een gebeurtenis die de volgende drie kenmerken vertoont:

  1. het is een totaal onverwachte gebeurtenis, een uitschieter die buiten de normale gang der dingen valt en waarvoor vooraf geen duidelijke aanwijzingen zijn dat zoiets kan gebeuren,
  2. het is een gebeurtenis met zeer grote gevolgen en
  3. het is een gebeurtenis die slechts achteraf te begrijpen en te verklaren is.

Voorbeelden van Zwarte Zwanen in het publieke domein zijn de verspreiding van religies, de uitvinding van de boekdrukkunst, de eerste wereldoorlog, de ontdekking van penicilline, de val van het IJzeren Gordijn, de opkomst van het Islamitisch fundamentalisme, het internet, aids, de beurskrach van 1987, 11 september 2001, Harry Potter, etc.

Deze opsomming maakt duidelijk dat de waardering van een Zwarte Zwaan zowel positief als negatief kan zijn. Positieve Zwarte Zwanen kunnen een aanlooptijd van tientallen jaren hebben. De gevolgen worden pas na een lange tijd zichtbaar. Negatieve Zwarte Zwanen voltrekken zich doorgaans razendsnel: iets kapot maken is veel eenvoudiger en gaat veel sneller dan iets opbouwen. ‘Deze asymmetrie verklaart waarom het zo moeilijk is iets terug te draaien’. In onze incompany training risicomanagement gaan we hier verder op in. 

Met De Zwarte Zwaan trekt Nassim Taleb ten strijde tegen onze blindheid m.b.t. toeval. Taleb windt zich verder op over de wijze waarop o.a. economen met risico’s omgaan. Vooral als deze economen gaan voorspellen en ‘dit intellectuele bedrog opsmukken met fraaie wiskundige berekeningen’. Met alle  gevolgen van dien. 

In een onnavolgbare stijl worden in De Zwarte Zwaan filosofische beschouwingen afgewisseld met de inzichten van de straat. Via een intellectuele zwanenvlucht wordt je meegenomen in beschouwingen over kennis en het inductieprobleem. En staat Taleb stil bij het al te menselijke gegeven dat we niet leren dat we niet leren. Daarom is dit boek relevant voor iedereen die onze wereld beter wil doorgronden en daar op een intelligente manier zijn of haar voordeel mee wil doen. 

Wij delen onze samenvatting graag met je. 

 

terug naar overzicht

Inschrijving nu geopend:

SOFT SKILLS VOOR PROJECTLEIDERS

Meer informatie

Advies nodig?

Behoefte aan meer informatie of advies bij je keuze?

Bel: 085 200 70 85
Email: karel@cltr.nl