Premortem

Optimisme is de grote stuwende kracht om in beweging te komen, om het onmogelijke aan te gaan. Pessimisme heb je nodig om de risico’s die je onderweg tegen kan komen, tijdig in het vizier te krijgen. De project premortem is daar een prachtig hulpmiddel bij.

Wat is een premortem? Een premortem is de veronderstelde tegenhanger van een post-mortem. In een medische setting geeft een post-mortem gezondheidsprofessionals de gelegenheid te leren wat de dood van de patiënt heeft veroorzaakt. In een zakelijke setting vindt een premortem aan het begin van een project plaats, met als idee dat leren hoe het project verbeterd kan worden beter aan het begin van het project dan aan het einde kan plaatsvinden (prospective hindsight). In afwijking van de gebruikelijke brainstorm-techniek, waarbij aan de project teamleden gevraagd wordt ‘wat mis zou kunnen gaan’, werkt de premortem op basis van de aanname dat de patiënt reeds is overleden, en stelt daarom de vraag centraal: ‘wat is er mis gegaan?’  De taak van de teamleden is plausibele redenen voor het falen van het project aan te dragen.

Dus door samen in te beelden dat je enkele jaren verder bent en het project een compleet fiasco is geworden, open je de weg om na te denken over welke factoren allemaal tot die desastreuse uitkomst hebben geleid. Deze manier van nadenken, brengt risico’s in beeld die eerder nog niet benoemd waren.

Ook een keer – onder goede begeleiding – hiermee aan de slag? Goed idee! Neem gerust contact met ons op.

terug naar overzicht

Inschrijving nu geopend:

SOFT SKILLS VOOR PROJECTLEIDERS

Meer informatie

Advies nodig?

Behoefte aan meer informatie of advies bij je keuze?

Bel: 085 200 70 85
Email: karel@cltr.nl