Omgaan met emoties

Omgaan met emoties is een vitale soft skill voor projectleiders. Iedere projectleider krijgt immers vroeg of laat op het project te maken met oplopende emoties. Van zichzelf en van anderen. Alle primaire emoties kunnen daarbij aan bod komen. Bij voorbeeld angst en onzekerheid in de startfase van het project. Boosheid wanneer afspraken door een keten-partner niet worden nagekomen. Teleurstelling wanneer ondanks knetterhard werken mijlpalen niet worden gehaald. En blijdschap en trots wanneer de klant bij oplevering een compliment geeft over het door het team geleverde werk.

Goed omgaan met je eigen emoties is een soft skills die voor een projectleider van vitaal belang is en het verschil kan betekenen tussen goede en slechte beslissingen, tussen samenwerking en tegenwerking, en tussen goed in je vel zitten en lopen tobben. Verder is goed omgaan met je eigen emoties de sleutel om goed om te kunnen gaan met de emoties van anderen. Kortom, je kunt geen leiding geven aan een ander als je niet met je eigen emoties kunt omgaan. In de training soft skills voor projectleiders krijgt de vraag ‘hoe om te gaan met je eigen emoties’ daarom alle aandacht.

Een voorproefje. Emoties als zodanig zijn niet zozeer goed of slecht, ze zijn er, je kunt ze voelen, ze doen ertoe en zetten je aan tot actie. Bovendien emoties kies je niet, emoties overkomen je, of ze nu subtiel zijn of dat ze je overspoelen. Hoe jij vervolgens met deze emoties omgaat is echter wel degelijk aan jou. Jij bent verantwoordelijk voor wat je met jouw emoties doet.

Maar hoe doe je dat? In de eerste plaats door stil te staan bij jouw emoties. Door ze bewust te zijn. Wanneer je dat kan neem je letterlijk wat afstand tot je emoties, waardoor jij er niet langer mee samenvalt. Je hebt emoties, je bent het niet. Door die afstand heb jij bovendien de ruimte gecreëerd om na te denken wat deze emoties jou proberen duidelijk te maken. En dat inzicht kan jij gebruiken om te bepalen wat jij met medeweging van die emoties wilt doen. Het effect is dan dat je als projectleider niet langer aan de leiband van jouw emoties loopt, maar dat jij de projectleider bent die zijn of haar emoties mee laat wegen in het bepalen van de koers en het realiseren van impact. Een wereld van verschil. 

In de training soft skills voor projectleiders leer je hoe je intelligent kunt omgaan met jouw emoties (emotionele intelligentie of kortweg EQ). Het effect is dat je met meer zelfvertrouwen, meer werkplezier en meer impact sturing kunt geven aan jouw project.

terug naar overzicht

Inschrijving nu geopend:

SOFT SKILLS VOOR PROJECTLEIDERS

Meer informatie

Advies nodig?

Behoefte aan meer informatie of advies bij je keuze?

Bel: 085 200 70 85
Email: karel@cltr.nl