In de workshop samenwerken ervaart u wat nodig is om tot samenwerking te komen en leert u hoe u als projectleider op samenwerking kunt sturen. Over het belang van samenwerken kunnen we kort zijn. Samenwerken is een competentie die in de complexe, dynamische wereld van vandaag voor teams en organisaties ‘survival-value’ heeft. Daar bovenop beseft iedereen die wel eens een goede samenwerking heeft ervaren, dat echt samenwerken iets magisch heeft. Spreekwoordelijk zijn de ervaringen van projectteams die als het er echt op aan komt bergen kunnen verzetten. Daarom is kennis van de psychologie van samenwerken meer dan interessant. Zeker als je bedenkt dat samenwerken naast werkplezier ook tot klinkende resultaten leidt.
In de workshop samenwerken ervaart u wat nodig is om tot samenwerking te komen en leert u hoe u als projectleider op samenwerking kunt sturen. Over het belang van samenwerken kunnen we kort zijn. Samenwerken is een competentie die in de complexe, dynamische wereld van vandaag voor teams en organisaties ‘survival-value’ heeft. Daar bovenop beseft iedereen die wel eens een goede samenwerking heeft ervaren, dat echt samenwerken iets magisch heeft. Spreekwoordelijk zijn de ervaringen van projectteams die als het er echt op aan komt bergen kunnen verzetten. Daarom is kennis van de psychologie van samenwerken meer dan interessant. Zeker als je bedenkt dat samenwerken naast werkplezier ook tot klinkende resultaten leidt.
Mindset + gedrag
In de workshop samenwerken leert u wat er bij komt kijken om samenwerking met anderen te realiseren. En wat u als projectleider, teamlid of opdrachtgever kunt doen – en moet laten – om de samenwerking van de grond te krijgen en levend te houden. De verkregen kennis is indringend en uiterst praktisch. U begrijpt na de workshop samenwerken welke mindset van betrokkenen de samenwerking bevordert, welke gedragscompetenties daarmee verbonden zijn, en wat u kunt doen om te sturen op het proces van samenwerken. De resultaten van de workshop maken ook duidelijk wat er op organisatorisch niveau nodig is om de samenwerking in uw eigen project of organisatie op een hoger plan te krijgen.
Simulatie
In de workshop samenwerken ervaart iedere deelnemer via een uitgekiende simulatie op speelse èn indringende wijze wat samenwerken is. De simulatie zet de essentie van het samenwerkingsvraagstuk scherp neer. Alle deelnemers zijn actief betrokken en ervaren wat het betekent om vertrouwen te geven en te vragen, maken mee hoe vaagheid in de communicatie goede intenties kan ondermijnen. En begrijpen waarom je soms bereid moet zijn te vechten om samen door één deur te kunnen. In de nabespreking van de simulatie worden relevante psychologische en speltheoretische inzichten gedeeld en vertaald naar concreet gedrag. De persoonlijke reflectie maakt voor een ieder duidelijk waar zijn of haar kwaliteiten liggen en waar persoonlijk ruimte voor verbetering ligt. Het is onze ervaring dat voor menigeen in deze enerverende workshop ‘het kwartje valt’.
De deelnemers ontvangen na afloop van de workshop inhoudelijk materiaal in de vorm van (digitale) uitdelers.
Ik ben Eva van Wijngaarden en samen met partner Karel de oprichter van CLTR. Mijn belangrijkste rollen zijn die van trainer op het gebied van projectmanagement, risicomanagement en consultant bij samenwerkingsvraagstukken. In deze rollen maak ik volop gebruik van mijn kennis vanuit de gedragswetenschappen en mijn scholing als filosoof.
De vraag waar ik anderen keer op keer mee help is ‘Hoe zorg je dat je impact hebt en je jouw invloed optimaal weet te aan te wenden’. Mensen kennen mij als resultaatgericht, praktisch, en met de nodige diepgang en humor.
eva@cltr.nlIk ben Katinka van Beek. Als consultant en trainer met een sociaal-wetenschappelijke achtergrond kijk ik altijd voorbij het individu. Je werkt namelijk altijd in een omgeving, in dit geval een project met teamleden, een opdrachtgever en andere stakeholders. In deze omgeving heb je als projectleider zo je eigen werkstijl ontwikkeld. Soms tot op het punt dat je voelt dat het nu tijd is om het anders te gaan doen. Als dat moment is aangebroken kijk en denk ik mee om te zien wat jij – in interactie met anderen – aan kan pakken om deze weg naar effectief gedrag succesvol in te slaan. In dit proces maak ik gebruik van mijn open mind, mijn creativiteit en mijn coachende vaardigheden. Ik voel mij als een vis in het water op thema’s als teamontwikkeling, samenwerking en beïnvloeden.
Mijn naam is Karel van Wijngaarden. Het is mijn ambitie om projectleiders en projectmanagers beter te maken. Om iedere projectleider een stap voorwaarts te laten zetten in zijn of haar ontwikkeling. En daarmee zijn of haar impact op het projectresultaat te vergroten. Ieder op zijn of haar niveau. De weg die ik daarbij volg is aan te sluiten bij de persoon van de projectleider en te werken met de kwaliteiten en eigenheid die voorhanden zijn. Realistisch en praktisch. Om zo zelfvertrouwen te ontwikkelen en vaardigheden uit te breiden. Het is mijn ervaring dat er dan veel mogelijk is.
Ik heb een bedrijfseconomisch, organisatiekundig en sociaal-psychologisch profiel. Ik sta bekend als vriendelijk, energiek, helder, betrokken en soms wat hoekig. Ik ben zelf ook nooit uitgeleerd.
karel@cltr.nlIk ben Gert Wesselink, trainingsprofessional met een achtergrond als gedragspsycholoog. Ik heb een brede ervaring in training, coaching en begeleiding van veranderingsprocessen. Verder ben ik ondernemer en producent van online trainingen. Als ondernemer in de ICT heb ik hands-on ervaring met lijnmanagement en leidinggeven aan projecten. Ik ben ondernemend, gedreven en besluitvaardig. Ik heb de ervaring dat mensen in organisaties wel degelijk hun gedrag kunnen veranderen. Inhoudelijke kennis en kunde is meestal niet de bottleneck. Die is of al in huis of kan snel worden opgeschakeld. Gedrag is vaak wat taaier en minder vanzelfsprekend om te veranderen. Ik zie het als mijn specifieke bijdrage om groepen en individuele medewerkers te coachen bij het aanleren en vertrouwd laten raken met ‘nieuw’ gedrag.
Ik ben Paul Heuijerjans. Als personal coach richt ik mij op de sleutelfiguren in de project-context: projectleiders en projectmanagers, teamleden en projectondersteuners. Mijn focus ligt op persoonlijk leiderschap. Mijn ervaring is dat persoonlijk leiderschap altijd aan de basis staat van het leiderschap naar anderen. Voor het proces van personal coaching betekent dit dat we ons richten op dat waar jij de grootste controle over hebt: je eigen gedachten, je overtuigingen en je gedrag. Als je daar, bij jezelf begint dan wordt je invloed op de omgeving het grootst en schiet jouw effectiviteit in de aansturing of ondersteuning van het project omhoog. Ik heb het graag als je ambitieus bent op persoonlijk vlak en/of de uitdagingen in je werk en/of leven groot zijn.
Soft skills voor projectleiders zijn een must. In onze visie zijn de harde, project-technische en zachte, menselijke aspecten van het leiden van projecten onlosmakelijk met elkaar verbonden. In gangbare projectmanagement-methodieken zoals PMI, PRINCE2 of IPMA vormen de project-technische begrippen een consistent en methodisch kader. Opmerkelijk is dat in al deze methodieken de zachte, gedragsmatige aspecten van het managen van projecten zoals leiderschap, samenwerken, teamontwikkeling en het verkrijgen van draagvlak buiten scope worden geplaatst of als vanzelfsprekend bij de betrokkenen aanwezig worden verondersteld. Onze soft skills trainingen voor projectleiders zijn bedoeld om deze lacune in ’the body of knowledge’ van projectleiders op te vullen.
Wanneer wij een workshop verzorgen is de route doorgaans als volgt: